Община Пловдив отделя 4 335 000 лв. за модернизация на материална база

...
Община Пловдив отделя 4 335 000 лв. за модернизация на материална база
Коментари Харесай

Община Пловдив залага над 4 млн. лв. за модерно образование в училища и детски градини

Община Пловдив отделя 4 335 000 лева за рационализация на материална база и възстановяване на човешкия капитал в учебни заведения и детски градини под тепетата. Средствата заложени в новата общинска стратегия, която обгръща интервала 2023-2025г. 
Прочетете още
В рамките на програмата е залегнало предложение за финансирането на 7 подпрограми, ориентирани към възстановяване или основаване на по-ефективно и качествено обучение. За действия по стратегиите могат да вземат участие държавни професионални гимназии, общински учебни заведения и детски градини, както и Център за подкрепяне на личностно развиване – Общински детски комплекс-Пловдив.

При съвсем всички заложени рамки Общината ще отпуска до най-много 80% от цената на плановете, за които просветителните институции аплайват.  Властта е лимитирала и оптималната стойност на финансово подпомагане- разнообразни суми според от осъществените процедури. Кандидатите в лицето на учебни заведения и детски градини ще имат задължението да заложат в бюджетите си най-малко 20% от общата сума на плана, в който се целят.  

Най-много средства са заложени в подпрограмата за ремонт и рационализация на инфраструктурата. В следната ще бъде разпределен бюджет от 2 400 000 лева, с който администрацията ще подкрепя за облагородяване на дворни пространства , планиране и създаване на нови спортни площадки , или ремонт на съществуващи такива, както и обезпечаване на налична архитектурна среда . От тях 1 800 000лв. отиват за учебни заведения, а 600 000лв. - при детски градини.

За усъвършенствания ще се намерения и в системата на преподаване и методите, с които тя работи. За рационализация на образователния развой са разпределени 900 000 лева за трите години, с които ще се закупят механически средства и интензивно потребление на така наречен „ облачни “ технологии.

С тези средства ще осигуря и модерно съоръжение на профилирани кабинети / химия, биология, физика, математика, осведомителни технологии/. Ще се обезпечават условия за консолидиране на STEM и STEAM образование, както и паралелка „ Едно към едно (1: 1) “, и използване на стратегия „ Skills for Innovation – SFI “. Всеки възпитаник ще има разполагаем за задачите персонално електронно устройство.

В този ред Общината е заложила и 180 000 и за повишение на цифровите компетентности в областта на образованието, от която могат да се възползват педагогичен и непедагогически личен състав.

Прави усещане, че в Общинска просветителна стратегия 2023-2025г. е отделено изключително внимание на работата по възстановяване на човешкия запас.

Нови 525 000лв. ще бъдат отделени за внедряване на по този начин стремежи от родители способ „ Монтесори “, който от няколко години сполучливо се ползва в общинските детски градини и учебни заведения в Пловдив. В тази подпрограма ще се акцентира на квалифициране  на педагози, обезпечаване на материали и принадлежности, професионална поддръжка на екипи и внедряване на родители в образователно-възпитателния развой.  

Пари ще се отделят и за кариерно насочване и развиване при учениците. 180 000 ще бъдат отделени за създаване на връзка сред работодатели/бизнес и бъдещите работещи в лицето на учениците от професионалните гимназии.  

По-любопитно обаче е желанието на Община Пловдив да внедри организация на образование посредством работа или така наречената дуална система на образование /150 000лв/. Тя се реализиране въз основа на партньорство сред просветителната институция и работодатели посредством подписване на контракт.

От нея ще могат да се възползват професионалните гимназии и учащите се в тях, който са навършили 16 години.

 

Общинският обрзователен план 2023-25г. към момента се намира в стадий публично разискване, а след приключването на едномесечния период, той ще бъде препоръчан за утвърждение пред Общински съвет-Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР